SCHETSEN

Weer eens op het Amsterdamse Spui voor de vrijdagse boekenmarkt. In een kraam zie ik Amerikaan in Parijs van Ernest Hemingway liggen. Ik heb al Parijse verhalen van hem maar veronderstel dat dit andere zijn.                                    

Het is een oud boek, heeft een stofomslag en is voorzien van een EX LIBRIS: 

 

This book is mine

And if ye steal it away

Remember at the latter day

When our lord shall come

and say:

“Where is the book

            ye staw away?”

Eronder staat een zeer Nederlandse naam en is met potlood de prijs vermeld.

De oude, magere vrouw achter de kraam ziet mijn belangstelling en zegt dat ze tien euro vraagt omdat de stofomslag nog zo goed is.

            ‘Dus ik zou vooral voor de stofomslag betalen.’

            ‘Nee, ook voor het boek, het is van een professor van de UVA geweest.’ Ze wijst naar het Maagdenhuis en noemt dezelfde naam als in het boek staat. Nooit van gehoord, maar dat ligt ongetwijfeld aan mij.

Ik koop het boek, ga naar café Luxembourg, neem plaats in de serre ervan, bestel een glas bier en lees in mijn aanwinst. Het vertelde komt me bekend voor, wat ik toeschrijf aan een tv-serie die ik jaren geleden over het leven van Hemingway heb gezien en waarvan ik gecharmeerd was. (Mijn moeder zaliger trouwens ook. Dat schiep een band. Hoewel, die was er al.) Maar thuisgekomen blijk ik een moderne uitgave van dezelfde verhalen in mijn boekenkast te hebben staan.

18. mrt, 2013

0

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!