SCHETSEN

Op de terugweg van het boodschappen doen, met twee volle tassen aan het stuur van mijn fiets, is het al donker. De dynamo ratelt langs het voorwiel maar veroorzaakt geen licht. Ik ga bij een fietsenmaker langs.

De eigenaar daar heeft het voorkomen van een vrouwen en homo’s vertederende gangster, maar is te goeder trouw. Zijn medewerker, een Popeye the Sailor Man met waarschijnlijk weinig of geen vaaruren, is er echter vaak op uit je af te zetten alsof hij de eigenaar is.

Eens heeft hij me een nieuwe ketting aangesmeerd omdat de oude totaal versleten zou zijn. Dat kon natuurlijk, maar toen ik een maand later terugging om die nieuwe ketting te laten spannen, was Popeye de recentelijke aanschaf kennelijk vergeten en beweerde hij opnieuw dat de ketting totaal versleten was. Ik herinnerde hem eraan de ketting vrijwel nieuw was. Ja maar, probeerde hij zich eruit te redden, hoeveel fietste ik er wel niet mee. Ik keek hem doordringend aan. Hij haalde zijn schouders op en spande de ketting, die sindsdien nog altijd naar behoren functioneert

Ook deze keer tref ik Popeye - de baas is voor een andere klant bezig - en de diagnose van de zeeman op het droge luidt nu dat de dynamo totaal is versleten. Ik veronderstel dat hij daarin gelijk kan hebben en besluit tot de aanschaf van een nieuwe. Die kan er meteen worden opgezet, en ook daarmee stem ik in. Maar als het is gebeurd doet het licht het nog niet. Popeye denkt dat de lampjes zijn doorgebrand. Ik zeg dat ze het eergisteren nog alle twee deden en dat het met sterk lijkt dat ze plotseling tegelijk zijn doorgebrand. Hij sneert dat ik er zo te horen verstand van heb.

De eigenaar hoort ons en roept dat de lampjes even moeten worden doorgemeten. Popeye haalt zijn schouders op maar gehoorzaamt en dan blijken de lampjes het nog te doen. Lachend vraag ik wie er nou verstand van heeft. Hij snauwt toch gezegd te hebben dat ik dat ben en veronderstelt wraaklustig dat mijn fiets waarschijnlijk nog van voor de oorlog is. Ik wijs hem op het schildje van de zaak en vertel dat ik hem hier jaren geleden tweedehands heb gekocht omdat je een nieuwe fiets in deze veel bezongen stad binnen de kortst mogelijke tijd kwijt bent. Hij knikt nurks en probeert zijn flater goed te maken door op te merken dat het een degelijke fiets is. Daar valt nogal wat op af te dingen, maar dat houd ik voor me.

Ik reken af en vertrek. Het licht doet het weer. Maar na een paar meter fietsen valt de kap van de koplamp en blijft aan het stroomdraadje hangen. Niet goed vastgezet. Ik bevestig hem zelf beter en fiets door. Vakmanschap is meesterschap.

25. feb, 2013

0

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!