SCHETSEN

 

Je fiets blokkeert zonder dat je op de rem trapt, waardoor je bijna over het stuur tuimelt. Geschrokken stap je af en kijkt wat er mis is. De snelbinder blijkt te zijn gebroken en is tussen het achtertandwiel gedraaid. Je probeert hem los te trekken maar er is geen beweging in te krijgen. Daar moet een fietsenmaker aan te pas komen. Gelukkig is die niet ver.

De achterkant van de fiets optillend ga je op weg en komt Lichtelijk buitenadem bij hem aan. Hij staat buiten een luchtje te scheppen, zag je aankomen en heeft aan een half woord genoeg. Hij haalt wat gereedschap van binnen en gaat aan de slag terwijl jij de fiets in bedwang houdt. De kettingkast en het achterwiel moeten gedeeltelijk worden losgemaakt. Daarna kost het hem nog de nodige moeite om de snelbinder uit het tandwiel te peuteren.

Als dat is gelukt en de boel weer is vastgezet, vraag je hem of hij, nu hij toch bezig is, het zadel nog even wat lager wil zetten, want je hebt moeite met je voeten het wegdek te bereiken als je ergens even moet wachten. Je grapt dat je misschien aan het krimpen bent. Wat trouwens helemaal niet zo onwaarschijnlijk is. Grinnikend laat hij het zadel een centimeter of twee zakken, lager kan niet.

Al met al was hij toch wel een kwartier voor je bezig. Je vraagt hem naar de rekening, maar hij maakt een afwerend gebaar. Het is wel goed zo. Echt waar? Ja hoor, fijne dag verder. Je bedankt hem hartelijk en gaat ervandoor als een bevrijd dier: erg aardig die fietsenmaker!

 

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!