SCHETSEN

Een wandeling langs de kade om een frisse neus te halen. Het hoofd leegmaken, wordt ook wel gezegd, maar dan lok je de vraag uit of het dan nog leger kan.

Een harde, gure wind, die ik in de rug heb, laat het water golven met witte kuifjes en de bomen ruisen als de zee. Voor me loopt een oude vrouw. Als ik haar heb ingehaald, blijkt het een buurvrouw te zijn die jonger is dan ik: loopt er achter mij misschien nog een vrouw en ziet die een oude man lopen die jonger is dan zij? Maar nee, verder is er niemand.

Buurvrouw is blij me te zien, ze loopt daar om de dood van een buurman te verwerken.

‘Oh ja, wie dan?’

Ze noemt zijn naam, maar die roept niets bij me op.

‘Jawel, jij als oude buurtbewoner moet hem kennen, die man van die boot met die twee grote honden.

‘Oh, is die dood?’

‘Ja, zijn longen, de oude garde gaat er langzaam maar zeker onderdoor, de één heb kanker, de ander heb 't aan zijn hart en de volgende heb MS, ik noem geen namen.’

‘En wat gebeurt er nu met die honden?’

‘Nou, daar zorgt zijn vriendin voor.’

‘Vriendin?’

‘Ja, wist je dat niet?’

‘Nee.’

Ze kijkt me ongelovig aan en besluit dan kennelijk iets aan mijn buurtvreemdheid te doen. In een lang relaas brengt ze me op de hoogte van het wel en wee rondom. Meer wee dan wel begrijp ik. Namen noemt ze dan toch, en naast alle ziekte en zeer blijkt er ook nog vrijwel niemand te deugen. Maar ik ben natuurlijk boven iedere twijfel verheven, dat benadrukt ze, om misverstand uit te sluiten, herhaaldelijk met hartelijke aanrakingen .

‘Nou, ik loopt maar weer eens door,’ zegt ze als ik een kwartier lang beleefd luisterend uit mijn jas heb staan waaien, ‘want ik krijg het koud.’

Ik knik en wens haar sterkte. Ze bedankt me en verlaat de kade. Met een eigenlijk al veel te frisse neus - om over de inhoud van mijn hoofd maar te zwijgen - vervolg ik mijn wandeling.

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!