SCHETSEN

Een huiskamer in revalidatiecentrum Sint Jacob te Amsterdam. Ietwat gedateerd maar niet ongezellig ingericht en met een serre die ruim uitzicht geeft op de Plantage Middenlaan met Artis aan de overkant.

Vier patiënten zitten in hun verspreid staande rolstoelen, als aangespoeld op atollen, zwijgend voor zich uit te staren. Een groepje mannen lijkt er wat beter aan toe, één van hen heeft het hoogste woord, de anderen luisteren voornamelijk.

Vriendin A. en ik zitten aan een tafel voor het raam. Zij in haar rolstoel met een beker appelsap, ik met een plastic bekertje thee op een gewone stoel. Bezoekers krijgen thee of koffie in plastic, patiënten hun drankjes in aardewerk. Verschil moet er zijn, wordt door het personeel nadrukkelijk in stand gehouden.

De man met het hoogste woord beweert dat hij ter plaatse een conference uit zijn mouw kan schudden en onderwerpt de grote cabaretiers van zijn generatie aan een kritische beschouwing waaruit dienst te worden opgemaakt dat hij op zijn minst hun gelijke is. Om dat te staven begint hij luidkeels moppen van een bedenkelijk allooi te tappen. De andere mannen lachen er plichtmatig om, de atolbewoners en wij geven geen krimp.

Dan geeft de humorist een raadseltje op: ‘Het heeft drie tanden en een lange staart, rara wat is dat?’ Niemand weet het. De humorist zwijgt een tijdje om de spanning op te voeren - timing is belangrijk voor een artiest - en verklapt dan triomfantelijk: ‘Een polonaise in een bejaardenhuis.’

De mannen moeten daar wel echt om lachen. En de atolbewoners komen erdoor tot leven, produceren schuddend en hikkend geluiden die tot de lach kunnen worden gerekend. Ook vriendin A. en ik grinniken, waardoor haar nog wat scheve mond extra opvalt. Maar we grinniken niet omdat we die mop zo leuk vinden. We grinniken om de situatie.

30. sep, 2013

3

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!