SCHETSEN

Het is dinsdag. Ze zitten in een Parijs’ restaurant. Een affiche aan de binnenkant van de deur belooft voor komende vrijdag Mozart in de kerk Sint Étienne du Mont. Daar hebben ze wel zin in.

Die vrijdag gaan ze er vroeg voor eten, wat niet meevalt in Parijs. Men soupeert daar na een voorstelling of concert. Maar zij vrezen een lege maag en vinden een restaurant waar ze vroeg terecht kunnen. De eigenaar is verbaasd over hun haast. Ze leggen het uit. Hij doet alsof hij het begrijpt.

Na het eten lopen ze naar de kerk. Er gaan mensen naar binnen maar kaartverkoop kunnen ze nergens ontdekken. Het middengedeelte van de kerk is met koorden afgezet. Daar staan stoelen en zit publiek. Voor het altaar hangt een plakkaat met in het Frans de tekst: Een zekere David.

Ze nemen plaats en zij vraagt aan een vrouw wat er staat te gebeuren. Een voorstelling door kinderen, is het antwoord. Niet begrijpend kijken elkaar aan, maar omdat ze er nu eenmaal zijn, blijven ze zitten. Er valt trouwens genoeg te bewonderen in die kerk.

De voorstelling begint. Inderdaad kinderen. En het publiek bestaat uit vertederde ouders, vrienden en kennissen. Zij zijn de uitzondering, vreemden voor wie de jonge acteurs, door de geluidsinstallatie en het Frans, moeilijk te volgen zijn. Meer dan de voorstelling laten ze de ruimte op zich inwerken. Maar op een gegeven moment houden ze het voor gezien en vertrekken ze zo geruisloos mogelijk. Zich afvragend waarom ze Mozart niet hebben gekregen, gaan ze bij het restaurant langs waar het affiche hing. Het hangt er niet meer.

18. feb, 2013

0

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!