SCHETSEN

 

Met vriendin G. naar de stadsschouwburg. De protserige naam Internationaal Theater Amsterdam, ITA, gebruik je liever niet. Welke megalomane pief heeft die bedacht!?

Maar goed, jullie gingen naar de voorstelling DE JAREN , naar het gelijknamige boek van Annie Ernaux, gespeeld door Het Nationale Theater uit Den Haag. G. en jij hadden afgesproken elkaar te treffen in de hal van de schouwburg. Jij was er het eerst en ging zitten wachten. Het was al druk, de voorstelling was stijf uitverkocht.

 

Het viel je op dat je vrijwel de enige man was. Dat verbaasde je eigenlijk niet, had je door de aard van de voorstelling wel min of meer verwacht. Het deed je denken aan je prille tienertijd. Je was in de ban van het Duitse tienersterretje Conny Froboess. Je vond haar een stuk. En toen er in de IJmuidense bioscoop Thalia een film met haar draaide, wil je daar natuurlijk heen. Maar je kwam terecht in een zaal vol meisjes en vond dat beschamend.

Op G. wachtend in de hal van de schouwburg ben je vrijwel de enige man en vindt dat helemaal niet niet beschamend. Als G. er is, wijs je haar op die vrouwelijke overmacht, waaraan zij dus nog bijdraagt. Zij is wel verbaasd, had het niet verwacht, of beter, er niet bij stilgestaan.

De voorstelling is trouwens fantastisch. Knap hoe van het boek theater is gemaakt. Knap hoe het wordt gespeeld. Dat zouden ook veel meer mannen moeten zien!

 

14. nov, 2022

5

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!