SCHETSEN

Vriendin A. en jij lopen door het Funenpark. Het eerste deel is inderdaad een park, verderop bestaat het uit stadsvilla’s en wordt het uiteindelijk afgesloten door langgerekte hoogbouw die de spoorbaan erachter afschermt.

Een jongeman met een grote witte envelop roept jullie aan: ‘Hallo, wonen jullie in deze geweldige buurt.’ Zijn toon doet vermoeden dat hij de buurt helemaal niet zo geweldig vindt. En jullie begrijpen wel waarom.

Regelmatig lopen er mensen, meestal koeriers, wanhopig tussen de stadsvilla’s, die meerdere woningen bevatten, te zoeken naar een huisnummer. Er staan en hangen bij de ingangen van het park wel plattegronden met daarop ook de huisnummers, maar die zien veel mensen niet. En ook na het raadplegen daarvan is het niet eenvoudig het gebouw met de juiste nummerreeks te vinden.

Jullie bevestigen er inderdaad te wonen. Hij noemt zoals verwacht een huisnummer en vraagt waar hij dat kan vinden. ‘Geen idee,' zeg je ‘dat is hier altijd een probleem. Maar heb je al op een van de plattegronden gekeken?’

In plaats van daarop te antwoorden smijt hij de envelop weg en begint te razen en tieren: ‘Tering, wat een klote buurt, dat pleuris pakketje is volgens mij nog geen euro waard en ik loop verdomme al een kwartier te zoeken!’ Hij pakt de envelop weer op, verontschuldigt zich tegenover jullie, begint dan opnieuw te tieren en smijt de envelop opnieuw weg.

Wat hij doet kan natuurlijk niet door de beugel, maar jullie begrijpen zijn frustratie wel. Je wijst hem op een zuiltje met een pijl naar een serie huisnummers. ‘Het is in ieder geval die kant op,’ bromt hij dan en pakt de envelop op om ermee in de aangewezen richting te gaan.

Jullie kijken hem na. Hij draait zich na een tijdje zoeken om en roept opgelucht vanuit de verte: ‘Gevonden!’ Je steekt een duim naar hem op. Nu maar hopen dat de inhoud van de envelop zijn woede uitbarstingen ongeschonden heeft doorstaan.

‘Misschien was het een boek,’ zegt een vriendin als jullie haar later over het voorval vertellen. ‘Misschien was het wel jouw bundel.’

Een grapje. Maar wie weet zat er inderdaad een exemplaar van FABELS VAN VERLANGEN in die envelop. Je nieuwe bundel met meer dan honderd gedichten. Te bestellen bij uitgeverij Boekscout en de boekhandel. Wordt uiteindelijk altijd bezorgd, kan tegen een stootje.

17. jan, 2022

7

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!