SCHETSEN

Het is bewolkt en er staat een fris windje, maar de voorspellingen beloven beterschap voor de tweede helft van de dag. Vriendin A. en jij willen graag naar het strand en besluiten het er daarom toch maar op te wagen.

 

Tijdens de busreis naar IJmuiden laat de zon zich niet zien en daarna op het strand nauwelijks. Jullie strijken neer op een terras en nemen koffie met gebak in de hoop dat het ondertussen op zal klaren. Maar dat gebeurt niet en in de wind is het zelfs ietwat kil. Het strand ligt er nogal verlaten bij, zeker voor juli: La plage était déserte et dormait sous juillet.*

 

Toch wil je de zee in en laat vriendin A. met appelsap achter op het terras, want het is geen weer om een ligbed voor haar te huren. Aan het water zitten wel wat mensen. Gezinnen met kinderen. Zo te horen vooral Duitsers. Hier en daar wordt ook gezwommen. Je kleedt je uit en gaat de zee in. Een meisje van een jaar of acht zwemt en duikt daar als een dolfijn, ziet jou huiverend waden, lacht stralend en zegt: ‘Etwas kühl, aber unter Wasser ist es gut.‘

‘Ja?‘

‘Ja,‘ antwoordt ze heftig knikkend om je te overtuigen. Het is duidelijk dat ze wil dat je net zo zult genieten als zij doet. En inderdaad, als je door bent geniet je. Maar zwemmen en duiken als een dolfijn, zoals zij, durf je niet, want na een hartkatheterisatie een paar dagen eerder mag je voorlopig niet sporten en je weet niet of zwemmen daar ook onder valt. ( Hart in orde, bedankt.) Je laat je drijven en spartelt wat. Je linkerpols verkleurt erdoor als een toverbal, maar dat is alles, geen pijn of slagaderlijke bloeding.

 

Weer op het strand heb je het niet koud meer. Je droogt je af, kleedt je aan en gaat terug naar vriendin A. Die wekt met haar jasje hooggesloten een kouwelijke indruk. Maar ze verzekert je dat ze zich goed voelt en zich niet verveelt. Je bestelt wijn. Helaas niet kunnen zonnen maar gelukkig wel in zee geweest. En wat was dat een schattig meisje!

 

* Jacques Brel/La Fanette.

 

26. jul, 2021

8

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!