SCHETSEN

28 januari 2021. Een mistroostig natte donderdag. Omdat de dikte van haar bloed de laatste tijd wisselvallig is, moet vriendin A. bijna om de week naar de post van Atalmedial in de Pieter Vlamingstraat om bloed te laten prikken voor de trombosedienst. Zo ook deze donderdagochtend. Het is niet ver lopen maar omdat vriendin A. steeds meer moeite heeft met die afstand gaan jullie via een omweg met het openbaar vervoer.

Bus 22 naar het Javaplein. Een vriendelijke buschauffeur wacht keurig met optrekken tot vriendin A. zit. Op het Javaplein overstappen op tram 14 richting CS. Volgens het schermpje daar op de halte moet de tram om 10.45 uur komen. Een dat klopt. Maar dan!

Jullie stappen altijd voor in zodat vriendin A. daar op de stoel voor mindervaliden kan gaan zitten en straks weer makkelijk uit kan stappen. Normaal doet de bestuurder de deur voor jullie open maar nu niet. Je drukt hem zelf open, helpt vriendin A. naar binnen, piept in en groet de bestuurder. In plaats van terug te groeten, roept die vanuit zijn afgesloten cabine dat vriendin A. daar niet mag zitten vanwege corona.

Dat is onzin, die stoel is gewoon beschikbaar. De bestuurder zit veilig achter glas en jullie hebben uiteraard mondkapjes voor. Nergens staat aangegeven dat je daar niet mag zitten en nog nooit heeft een andere bestuurder daar bezwaar tegen gemaakt.

Je kijkt de man door het glas vragend aan. Hij beweert dan dat je hem hebt uitgescholden.

‘Meneer, dat is niet waar!’

‘Nou, dan is het niet waar, maar ik ga niet rijden voordat zij ergens anders is gaan zitten.’

Omdat jullie om 11.00 uur bij Atalmedial moeten zijn, begeleid je vriendin A. dan maar naar een plaats bij een uitgang verder naar achteren.

Als jullie eruit moeten, druk je op de stopknop, gaan jullie naar de deur en piep jij uit. Er is maar één andere passagier in de tram, een vrouw, en zij moet er daar ook uit. De tram stopt. Je drukt op de knop om de deur te openen maar die blijft dicht en de tram trekt weer op. Geschrokken schreeuw je naar de bestuurder dat jullie er nog uit moeten. Hij laat de tram abrupt stoppen en opent de deuren. Jullie konden je slechts met moeite staande houden en de tram is al half voorbij de halte, waardoor er in een diepte moet worden gestapt, wat vooral vriendin A. moeilijk afgaat. Onthutst vragen jullie je af wat zo'n man bezielt.

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!