SCHETSEN

Vriendin A. is naar de tandarts geweest en jij mocht als altijd mee. Meestal gingen jullie daarna samen iets eten en drinken in de nabijgelegen Beethovenstraat, maar dat kan nu niet omdat alle horeca vanwege corona gesloten is. Jij gaat naar een viswinkel voor een broodje haring en vriendin A. neemt plaats in een abri van de tramhalte om op je te wachten, want ze wil na een deze keer wel erg heftig gewroet in haar mond nog even niets eten.

 

Bij de viswinkel mogen maar een paar klanten tegelijk naar binnen. Uiteraard met een kapje op. Boven de toonbank hangt, evenals in je vertrouwde viszaak in winkelcentrum Brazilië, een doorzichtig plastic anticorona gordijn. Een vrouwelijk personeelslid daarachter heet je vrolijk welkom. Dat heeft ze ook een vrouw gedaan die voor je binnenging. En als na jou een oude man binnenschuifelt, roept ze geestdriftig: ‘Ha meneer, wat fijn dat u er weer bent!’

 

De man salueert erkentelijk.

‘Nou meneer,’ zegt de vrouw voor je, ‘dat is wel een erg hartelijk welkom.’

‘Ja mevrouw,’ antwoordt de man, ‘dat is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Bent u soms jaloers?’

‘Nou, een beetje wel.’

Er wordt hoorbaar maar door de kapjes onzichtbaar om gelachen.

 

Als de vrouw is geholpen, ben jij aan de beurt. Met pin betalen en buiten opeten. Er staat een harde, koude wind maar het broodje haring smaakt je goed. En juist als je het op hebt en de verpakking in een afvalbak doet, zie je een tram aankomen van de lijn die jullie moeten hebben. Je haast je naar vriendin A. op de halte. Ze is verrast dat je er al bent, had gedacht dat ze de tram voorbij moest laten gaan. Maar nee, jullie stappen in met door de kapjes beslagen brillen.

 

In de tandartsstoel mocht, moest vriendin A. haar kapje natuurlijk wel afdoen. In de overwegend rustige tot vrijwel lege trams en bussen draagt iedereen braaf zo’n ding. Jullie ook, maar straks terug in het Funenpark zullen jullie het gretig afdoen.

 

Meer dan vriendin A. krijgt jij het er altijd benauwd achter. Vooral in de supermarkt, maar ook tijdens langere ritten met de tram of bus. Bijvoorbeeld naar het voor jou verre OLVG - West, waar je de laatste tijd nogal eens zijn moet. Ook in het OLVG - Oost trouwens, maar daar ga je op de fiets naartoe. En in die ziekenhuizen moet je dan ook weer een kapje op. Niet alleen in dat opzicht kun je maar beter naar de tandarts moeten.

 

© Coos de Goede 21-1-2021

 

 

© Coos de Goede 2021

25. jan, 2021

6

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!