SCHETSEN

Toen je kort daarvoor blakend van onwetendheid je opwachting had gemaakt in Amsterdam, ontdekte je bij de toenmalige Moderne Boekhandelin in de Leidsestraat Harry Mulisch’ bundel CHANTAGE OP HET LEVEN. Je kocht hem, en om je niet al te eenzaam te voelen begon je erin te lezen op de stoep van het gebouwtje dat destijds toegang gaf tot een tunneltje dat naar de hal van het centraal Station leidde om het toen nog drukke autoverkeer ervoor te kunnen vermijden. De verhalen in die bundel fascineerden je, maar je wist uiteraard nog niet dat het tot een durende bewondering voor de schrijver zou leiden.

Jaren daarna genoten Mulisch en vele anderen, waaronder jij en je toenmalige vriendin, van de zon voor Mulisch woning op het terras van wat toen café/restaurant Lido was en waar later het Holland Casino kwam. Er zat daar ook een gewonde duif waarover een bazige man luidkeels liet weten wat er volgens hem mee moest gebeuren. Mulisch vroeg hem of hij dat dan ook zou doen, waarop de man terechtgewezen zweeg.

Na het een tijdje te hebben aangezien, vroeg Mulisch of jullie hem misschien wilden helpen de duif met zijn auto naar het dierenasiel te brengen, dat destijds nog aan de polderweg zat. Jullie zegden het toe en waren even later met wapperende haren naast en half achter hem gezeten in zijn krap bemeten Triumph Spitfire op weg naar het asiel Jij met een stervende duif op schoot, die door de wind in zijn veren de indruk wekte ieder ogenblik weg te kunnen vliegen, wat hij echter nooit meer zou doen.

Daar voor het Centraal Station lezend in CHANTAGE OP HET LEVEN wist je nog niet, kon je nog niet weten van Het stenen bruidsbed en de meeste andere van zijn geweldige boeken, wist je nog niet dat hij een dierenliefhebber was en een van je favoriete schrijvers zou worden, wat hij toen met die duif allang was.

 

 

Uit de bundel VERSLAGEN... waarvan de publicatie is uitgesteld door de corona maatregelen.

© Coos de Goede 2020

26. okt, 2020

10

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!