SCHETSEN

 

Ik tref haar in de lift, terug van boodschappen doen. Ze maakt een kwetsbare, kouwelijke indruk. Dat is de laatste tijd vaker het geval, de sprekende buurtkrant is duidelijk aan slijtage onderhevig. Laatst vertrouwde ze me toe dat ze zo vergeetachtig wordt. Menig slachtoffer van haar roddelzucht zal dat niet betreuren, maar ik heb met haar te doen.

Haar wieg stond in de tropen, wat je moet weten, want het is nauwelijks aan haar te zien en te horen. Jaren geleden ging ze er nog wel eens die kant op, tegenwoordig niet meer.

Terwijl de lift zich in beweging zet, vraag ik haar hoe het gaat.

‘Och, z’n gangetje.’

‘Dat klinkt niet geestdriftig.’

‘Nee, ik verveel…eh…ik zie zo op tegen de winter.’

Kennelijk versprak ze zich en gooide ze het vervolgens ijlings op de winter, waar ze overigens ongetwijfeld tegenop ziet. Om haar niet in verlegenheid te brengen ga ik op het eerste niet in en opper ik naar aanleiding van het tweede dat ze in een warm klimaat zou kunnen gaan overwinteren, want ik weet dat ze in financieel opzicht niet te klagen heeft. Maar nee, daar is het volgens haar overal hommeles.

‘Overal?’

‘Bijna overal, en ik wil niet meer zo ver weg.’

‘Ik bedoel ergens aan de Europese Middellandse zeekust.

‘Ook hommeles en lang niet altijd warm.’

‘Tja, dan weet ik het ook niet.’

‘Als het maar niet glad wordt.’

‘Dat zal het heus wel eens worden, maar je weet me te vinden.’

‘Ja, dat weet ik hoor.’

Ik ben zelf als de dood voor gladheid, maar ik heb de afgelopen winter wel boodschappen voor haar gedaan toen de weersomstandigheden haar aan huis kluisterden. Niet iets om me voor op de borst te kloppen, want ik had zelf ook het een en ander nodig.

Ze woont een verdieping lager dan ik. Als ze daar uitstapt, wens ik haar sterkte.

Ze glimlacht triest.

29. okt, 2012

1

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!