SCHETSEN

Vriendin A. en jij komen terug van het boodschappen doen. Voor de deur van woonkazerne Stervenshove probeert een man in een elektrische rolstoel de automatische deur te openen met een sleutel. Toevallig komt de huismeester langs en zegt hem dat het vanuit een rolstoel met een sleutel niet lukt, dat hij een afstandsbediening nodig heeft.

‘Heb ik niet,’ zegt de man, ‘ik ben hier nieuw.’

Jij haalt jullie afstandsbediening te voorschijn en opent ter demonstratie de deur. De man knikt en de huismeester zegt hem dan dat hij een afstandsbediening kan aanvragen bij de woonstichting. Hij bedankt en wil een rondje maken om makkelijker naar binnen te kunnen rijden. Maar hij neemt de bocht te kort en kiepert met rolstoel en al om.

‘Oh nee, dat niet!’ roept hij geschrokken.

Ook jullie zijn geschrokken. De huismeester en jij gaan naar hem toe en overleggen hoe hem overeind te krijgen. De man is zeer zwaarlijvig en ligt met zijn benen nog in de rolstoel: of hij die eruit kan halen?

‘Nee, ik kan niks,’ antwoordt hij, ‘ik heb een dwarslaesie.’

Dan proberen jullie hem met rolstoel en al overeind te tillen. Wat net niet lukt doordat het voorwiel op het laatste moment wegdraait.

Vriendin A. staat naast de boodschappentrolley toe te kijken en zegt dat ze wil zitten. Je opent de inmiddels weer gesloten deur met de afstandbediening, zodat zij in de hal op een daar staande bank kan gaan zitten, en je zet de boodschappentrolley aan de kant.

Vanuit het gebouw komt een bejaard stel naar buiten. Als de vrouw ervan de man met zijn rolstoel ziet liggen, vraagt zij of er al een ziekenwagen is gebeld.

‘Nee,’ antwoordt de huismeester, ‘we proberen hem zelf overeind te krijgen.’

Waarna de man van het stel aanbiedt te helpen.

Alvorens weer aan de slag te gaan, vraag jij aan de liggende man of hij het voorwiel misschien kan blokkeren. Dat kan en doet hij. De huismeester zegt dat hij dat dan meteen had moeten doen. Ach ja.

Vervolgens met z’n drieën - twee oude mannen en ook de huismeester is niet meer zo piep - een nieuwe poging man en rolstoel overeind te krijgen. Dat lukt met de nodige moeite maar zonder rugblessures. Waarna jullie er ook nog in slagen de man weer recht in zijn rolstoel te zetten.

‘Woont u hier?’ vraagt de man van het echtpaar aan die in de rolstoel na het opgelucht uithijgen.

‘Ja, maar ik ben nieuw.’

‘Dus dan houden we dat gesodemieter,’ zegt de man van het echtpaar lachend en geeft hem een schouderklop: ‘Welkom man.’

29. jun, 2020

10

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!