SCHETSEN

Voor vriendin A. naar haar huisarts. Na weken met warm en droog weer dreigt regen. Je stalt je fiets tussen andere fietsen in een rek aan de waterkant. Er vallen al een paar spetters.

In de wachtkamer zitten geen patiënten. Vakantietijd, verklaart de assistente. Dat lijkt je plausibel. Je vertelt waarvoor je komt. Ze gaat aan de slag, moet daarvoor naar een andere ruimte.

Terwijl je zit te wachten komt de dokter de wachtkamer binnen en begint een praatje met je over vriendin A. Kennelijk heeft hij even niets anders te doen. Hij is niet jouw huisarts maar doordat je de laatste jaren altijd met vriendin A. meekomt, kent hij je.

Na een tijdje maakt een man in natte regenkleding zijn opwachting.

‘Ik woon hier om de hoek,’ zegt hij, ‘maar toch…’

Jullie knikken begrijpend.

‘Toen ik als jongen pianoles had,’ herinnert de dokter zich, ‘woonde mijn pianolerares ook om de hoek, als ik dan bijvoorbeeld om vijf uur les had, vroeg ik me altijd af hoe laat ik van huis moest: een minuut voor vijf, twee minuten, drie?’

Jij zegt dat je dan altijd minstens vijf minuten speling zou hebben genomen. De dokter vindt je een voorzichtig man. Dat zal dan wel.

Als je opstapt, zegt de assistente dat het hoost.

‘Ik heb een regenpak in mijn fietstas,’ antwoord je. ‘Hopelijk is die vanbinnen droog gebleven.’

Dat blijkt het geval. Onder een boom naast het fietsenrek trek je het regenpak aan. Ondertussen zie je een schildje van een fietsenmaker uit jouw buurt op één van de achterspatborden. Hé, denk je, die fiets is daar dus ook gekocht. Waarna het tot je doordringt dat het je eigen fiets is.

Het moet toch niet gekker met je worden.

27. aug, 2018

9

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!