SCHETSEN

 

Voor het eerst sinds haar herseninfarct zijn vriendin A. en ik weer samen in Parijs. Dat heeft vijf jaar geduurd. Verleden jaar was het al de bedoeling maar toen werd ik op het laatste moment geveld door een acute blindedarmontsteking. Voor haar infarct gingen we meer dan twee decennialang ieder jaar naar die stad. Nu is het eindelijk weer gelukt.

 

Na de dag ervoor in de Philharmonie, het futuristische nieuwe concertgebouw van Parijs, een geweldige tentoonstelling over de twintig jaar geleden overleden chansonnière Barbara te hebben bezocht - wat zijn de Fransen toch goed in het eren van hun overleden beroemdheden - zijn we in het Picasso museum. We bewonderen de collectie en lunchen in het café van het museum.

 

Er strijkt een echtpaar op leeftijd naast ons neer. Het blijken Nederlanders te zijn. Na kribbig overleg sloft hij naar de bar om te bestellen.

 

‘Hebben ze ook Hollandse kaas, Bart?’ roept zij als hij daar mee bezig is.

‘Dat weet ik niet Ien,’ antwoordt hij zonder zich om te draaien geërgerd.

 

Met voedsel en drank maar waarschijnlijk zonder Hollandse kaas bij haar terug, voegt hij haar op bitse toon toe: ‘Wil je me voortaan niet meer storen als ik midden in een proces zit!’

 

Zij slaat haar blik neer en begint te eten.

 

‘Kijk,’ zegt hij gebiedend.

 

Zij heft het hoofd weer, heeft haar mond vol maar durft niet te kauwen. Hij wijst naar een wand met de naam van het café erop geschilderd: Le cafe sur le toit.

 

‘Dat betekent Café op het dak,’ zegt hij, ‘zo goed is mijn Frans toch nog altijd.’

 

Zij knikt en durft weer te kauwen. Tevreden met zichzelf begint ook hij dan te eten. Hoewel wij af en toe zacht met elkaar spraken, hebben ze waarschijnlijk niet gemerkt dat we ze kunnen verstaan.

 

 

 

Foto Picasso Museum

 

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!