SCHETSEN

 

De eerste najaarsstorm. Toch met vriendin A. naar Den Haag. Voor Mondriaan en daarna een bezoek aan een tante in Rijswijk. Striemende regen en nee schuddende bomen proberen ons ervan te weerhouden. Maar we zetten door, vluchten de tram in naar het Centraal Station.

 

Amsterdam houdt zich gedeisd maar het weer doet dat niet. Uitgestapt waaien we het station in. De dienstregeling is door de storm van slag maar onze trein rijdt gewoon, brengt ons via onder andere de steden Haarlem en Leiden en veelal aangetaste landelijkheid naar Den Haag CS.

 

Naast hoog van de toren blazende nieuwbouw waardoor steeds meer steden op elkaar lijken, heeft Den Haag nog altijd een voornaam centrum, maar toch ook wel erg veel zielloze het een noch het ander wijken. En grotendeels daardoorheen voert de tram ons naar dat prachtige Gemeente Museum.

Mondriaan in Berlage, wat willen we nog meer.

Berlage is veel meer dan zijn Beurs en Mondriaan

veel meer dan zijn Victorie Boogie Woogie.

Dat wisten we natuurlijk wel, maar verrast ons toch weer.

En wat we nog meer willen is koffie met gebak.

Op de binnenplaats, nu met een terras onder een glazen dak.

Dan naar Rijswijk. De storm is afgenomen en het is zonnig geworden. In de tram nemen we plaats achter een vrouw van middelbare leeftijd. De volgende halte stapt een Aziatisch ogend jongetje in en gaat naast haar zitten. Maar na korte tijd springt hij geschrokken op, piept haastig in met zijn OV-chipkaart en komt weer zitten.

 

‘Was ik vergeten,’ zegt hij beschaamd tegen de vrouw naast hem, ‘voor het eerst van mijn leven.’

 

Glimlachend kijkt zij naar hem opzij. Hij is niet ouder dan een jaar of acht. Voor het eerst van zijn leven. Ook wij glimlachen. 

 

25. sep, 2017

3

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!