SCHETSEN

Met vriendin A. op weg naar haar tandarts in Amsterdam - Zuid. In tramlijn 24 zitten vlakbij ons drie mannen met twee hele grote grijze koffers. Ze spreken een taal die we niet thuis kunnen brengen en zien er een beetje onguur uit.

 

 

De man die het dichtst bij mij zit, heeft een honkbalpetje op en een groezelig T shirt met korte mouwen aan, waaruit zwaar getatoeëerde armen steken. Hij toont me een visitekaartje van een instelling aan het Museumplein en vraagt in een soort Engels of we daar al zijn. Ik zeg van niet en vraag waarom hij lijn 24 heeft genomen. Als antwoord mompelt hij iets over een bus driver. Ik vertel hem dat lijn 24 weliswaar heel lang omgeleid is geweest langs het Museumplein maar nu weer zijn gewone route rijdt en dat die niet langs het Museumplein voert. Hij schudt zijn hoofd en begint zonder zijn metgezellen in te lichten, die zich vrolijk met elkaar onderhouden, bozig voor zich uit te mompelen.

Bij het Weteringcircuit waarschuw ik hem dat hij van daar naar het Museumplein kan lopen, of dat hij één halte met tramlijn 10 kan gaan om dan onder het Rijksmuseum door naar het Museumplein te lopen. Ik wijs naar de halte van lijn 10 en welke richting hij ermee uit moet. Hij knikt, waarschuwt de anderen, schuift de koffers een beetje opzij, die duidelijk zwaar zijn, en stapt met zijn metgezellen uit zonder de koffers mee te nemen. Verbaasd kijken vriendin A. en ik en een paar andere passagiers toe. Maar de deuren sluiten alweer, de tram rijdt verder, en het heeft er alle schijn van dat de koffers met opzet zijn achtergelaten.

Lijn 24 heeft geen conducteurs. Een vrouw besluit de bestuurder te gaan inlichten. Op de Ceintuurbaar gekomen roept die om niet verder te mogen rijden, van de centrale de opdracht heeft gekregen de tram te ontruimen vanwege verdachte koffers. Iedereen stapt uit, ook de bestuurder, die zich op de halte komt verontschuldigen. Ondertussen wordt de straat rond de halte afgezet door verkeersregelaars die daar wegens werkzaamheden aanwezig zijn. En even later arriveren er ook al politiewagens. Kennelijk is men door de aanslag in Manchester erg waakzaam.

Vriendin A. en ik gaan lopend verder. Hoewel zij haar best doet, gaat dat niet snel. Ik maak me zorgen of we wel op tijd bij haar tandarts zullen komen, overweeg een taxi te nemen, maar zie er geen. Op het Roelof Hartplein nemen we tramlijn 5 naar de Beethovenstraat. Van daar is het niet ver lopen naar haar tandarts, waar we toch nog precies op tijd aankomen.

Als we na de behandeling daar en een broodje haring in de Beethovenstraat teruggaan, blijkt tramlijn 24 te zijn omgeleid, wordt weer de route gereden die door de werkzaamheden aan de Noord/Zuidlijn zo lang is gevolgd. Wel langs het Museumplein, nu door een paar koffers.

 

Foto GVB

29. mei, 2017

4

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!