SCHETSEN

Het terras van een buurtcafé. Aan de zijkant ervan een klein podium met een microfoon erop. Uit luidsprekers schallen Amsterdamse klassiekers. Het weer werkt mee, de belangstelling is groot.

Een tenger vrouwtje dat angstvallig een groezelig tasje tegen haar in een slobberjurk met bloemetjesmotief gehulde lichaam drukt, wordt door een grote, kalende man in een glimmend geperst, onwennig zittend pak op het podium geholpen. Haar even angstvallig vasthoudend als zij haar tasje, leidt hij haar vervolgens naar de microfoon als een vader een dochtertje dat iets moet voordragen. Zij staart voor zich uit: bleek, ingevallen gezicht, te ruim aangebrachte, rode lippenstift, lusteloos krullend, rossig geverfd haar met donkere uitgroei.

De muziek zwijgt en de man stelt zich voor als Klaas, de voorzitter van het feestcomité. Maar het feest zal worden geopend door tante Corrie - hij schudt even aan haar, waardoor ze lijkt te knikken - de levende legende van de buurt. Applaus.Voorzichtig laat hij haar dan los om de microfoon naar haar mond te buigen. Ze wankelt op laarsje die ooit kek zullen zijn geweest en beweegt haar lippen zonder een woord uit te brengen.

Angstige aandacht, het heeft er alle schijn van dat de levende legende zich met averechts gevolg moed heeft ingedronken. Hier en daar wordt nerveus gegiecheld. Twee honden vinden elkaar niet aardig en laten dat luidruchtig weten.

Het woord is aan Tante Corrie, vuurt voorzitter Klaas haar aan. Als erdoor wakker geschrokken, murmelt ze in de microfoon dat ze tante Corrie is en dat iedereen in de buurt haar wel kent en dat… Ze stokt doordat het bovenste gedeelte van haar kunstgebit uit haar mond schiet. In een reflex weet ze het terug te duwen, maar daarna is ze weer met stomheid geslagen.

Onderdrukt gelach. Voorzitter Klaas slaat beschermend een arm om haar heen en verklaart het feest voor geopend. Gejuich, muziek en weer blaffende honden.

16. jul, 2012

0

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!