SCHETSEN

Naar de nieuwe vestiging van boekhandel Scheltema. In de oude, op het Koningsplein, kwam ik regelmatig, maar in de nieuwe ben ik nog niet geweest. Ik weet niet wat de reden was voor de verhuizing, maar die nieuwe locatie verbaast me zeer. De oude was vlakbij het Spui, met zijn boekhandels en de vrijdagse tweedehands boekenmarkt een uitnodigend gebied voor de boekenliefhebber. De nieuwe, op het Rokin vlakbij de Dam, is in een door toerisme vergeven gebied waar de meeste Amsterdammers, laat staan boekenliefhebbers, niet graag meer komen.

 

Naast een gigantische bouwput - waar een luxueus warenhuis komt - deelt Scheltema er de ingang met een modezaak die de show steelt. Weliswaar is de smalle stoep voor de boekhandel gedeeltelijk voorzien van tegels met de handafdruk en naam van min of meer bekende schrijvers, wat behalve als eerbetoon ook als aandachttrekker zal zijn bedoeld, maar door de smalle stoep en de ietwat amateuristisch ogende, hier en daar al gebarsten tegels vormt het een weinig indrukwekkend geheel.

 

Binnen lijkt de begane grond op de eerste de beste inloopzaak van een keten: bestsellers, tijdschriften, snuisterijen en zelfs zonnebrillen. Terwijl de verdiepingen erboven de indruk wekken in afwachting van een definitieve vestiging tijdelijk te zijn ingericht als boekhandel.

 

Veel grote boekhandels in andere steden zijn tegenwoordig prachtig gehuisvest. Scheltema niet. Waarom zou je daar nog naartoe gaan. Vrijwel iedere buurt in Amsterdam heeft een goede boekhandel met meer sfeer. Ik vrees dat Scheltema het in die omgeving en dat pand niet lang volhoudt. Wat dan waarschijnlijk het definitieve einde betekent, en dat zou toch wel jammer zijn.

 

27. jul, 2015

5

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!