SCHETSEN

Met de tram op weg naar de Oud-Katholieke kerk in de Amsterdamse Ruysdaelstraat voor de kruiswegmeditatie. Aan de halte voor de Muiderpoort wacht de bestuurder, een forse jongeman met lang blond haar in een paardenstaart, op een donkere vrouw die hardloopt om de tram te halen. Als ze hijgend en met een bedankje is ingestapt, sluit de bestuurder de deur en laat de tram vertrekken. Maar dan klinkt een luide klap. De passagiers schrikken, de bestuurder zet de tram met een schok stil, opent de deur, springt naar buiten en roept: ‘Wat moet je nou!?’

De klap blijkt te zijn gegeven door een licht getinte jongen die de tram miste en zich nu uit de voeten maakt.

‘Nog weglopen ook, hè,’ roept de bestuurder, ‘weet je wat jij bent, een homo!’

De jongen roept iets terug dat in de tram onverstaanbaar is en door de bestuurder wordt beantwoord met: ‘Kom dan hier als je durft, homo!’

De jongen roept weer iets onverstaanbaars, de bestuurder noemt hem nogmaals homo, komt dan naar binnen, gaat zitten en sluit de deur, terwijl de jongen nu wel terugkomt.

‘Nee, nou niet meer,’roept en gebaart de bestuurder en rijdt weg. De jongen slaat opnieuw tegen de tram, maar nu met minder effect. De passagiers bekijken hem in het voorbijgaan met uitdrukkingsloze gezichten. Het hoort er zo af en toe bij.

Ondanks dat verheffende voorval kom ik ruimschoots op tijd voor de meditatie. Twee priesters zitten doodstil te wachten tot het drie uur is. De weinige kerkgangers ook. Ik hang mijn jas in de garderobe om te laten zien dat ik de weg weet. Maar dat had ik beter niet kunnen doen, want de kerk is onverwarmd voor het halfuur dat de dienst duurt. Desalniettemin zonder jas, pak ik een tekstfolder en ga ook zitten. Stilte op de geluiden van buiten na. Soms komt er iemand binnen, pakt een tekstfolder en gaat eveneens zitten wachten. Als de torenklok drie uur heeft geslagen, beginnen de priesters, afgewisseld door zang van de gemeente, om de beurten een statie voor te lezen en na de laatste wordt gezamenlijk het Onze Vader gebeden.

Alweer jaren ga ik op Goede Vrijdag naar deze kerk. Telkens opnieuw indrukwekkend, die korte, sobere, verstilde dienst. Een groot verschil met de drukke Roomse Kruiswegdiensten die ik voorheen in het centrum van de stad bezocht, in de Papegaai, de Krijtberg, de Onze Lieve Vrouwekerk en de Sint Nicolaaskerk; ook goed maar anders.

Als ik na een halfuur buiten kom, passeert in de Ruydaelstraat juist een groep luidruchtige tieners met mechanische popmuziek en veel kanker en kut. Ik was van plan nog iets te gaan drinken op het Museumplein, maar ik heb het koud en krijg last van mijn darmen. Af en toe speelt dat laatste weer op. Waarschijnlijk nog steeds het gevolg van de ondergane bestralingen. Niet onoverkomelijk, maar wel zo vervelend dat ik besluit direct naar huis te gaan.

In de tram terug moet ik denken aan die eerste keer dat ik na mijn operatie wegens kanker de stad weer inging. Dat was ook op Goede Vrijdag, naar een kruisgangdienst in de Krijtberg. Omgeven door een mist van vermoeidheid zat ik in de tram om daarna, bezorgd of mijn luier de door de operatie ontstane urine-incontinentie wel aankon, van het Koningsplein naar de kerk te waggelen. Ik was vroeg genoeg om een reguliere zitplaats te bemachtigen. Later raakte de kerk overvol en moesten er stoelen worden bijgezet om iedereen te kunnen laten zitten. Er volgde een lange dienst, tijdens welke de priester met een stoet misdienaren van statie naar statie ging en de gemeente telkens overeind kwam of knielde.  Maar ik bleef zitten, bracht het niet op en zou er te veel door zijn gaan lekken. Het leek niemand te storen, in ieder geval werd er niet vermanend naar me gekeken.

Desalniettemin blij dat ik was gegaan, kwam ik destijds uitgeteld thuis. Terwijl ik toch maar tot veertien had hoeven tellen. En ook deze keer ben ik, ondanks het ongemak, weer blij te zijn gegaan. 

23. apr, 2014

4

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!