SCHETSEN

Zij verblijven binnen, waar de airco voor koelte zorgt. Buiten is het heet en er wordt gewerkt. Op het balkon van het gloednieuwe appartement moeten nog glazen schermen worden geplaatst ter afscheiding. Vier jonge mannen onder leiding van een oudere zijn er gestaag en hevig zwetend mee bezig. De buitentemperatuur is 35° en in de volle zon op het balkon is het misschien wel 40°.

De mannen dragen korte broeken. Twee van de jongeren zijn zonder overhemd. Gebronsde en door zweet glimmende bovenlijven. De anderen hebben het bovenlijf wel beschermd. En één van hen heeft een handdoek om zijn hals hangen waarmee hij zich zo nu en dan afdroogt. Het is al tegen zevenen in de avond maar ze gaan gewoon door. Waarschijnlijk omdat het vrijdag is en ze de klus voor het weekeinde willen klaren. Het brood wordt daar letterlijk in het zweet des aanschijns verdiend.

De jonge mannen doen het zware werk, de oudere man geeft aanwijzingen. Hij houdt zich flink tegenover de jongeren maar draait zich af en toe van hen af om met een gekweld gezicht uit te blazen. Misschien betreft het een familie bedrijf en zijn de jonge mannen zijn zonen. Weliswaar zijn die aanmerkelijk groter dan hij, maar dat is de jeugd over het algemeen.

Op een gegeven moment steekt de oudere man een sjekkie op. Al spoedig hangt dat gedoofd en slap door al dat vocht tussen zijn lippen. En zo komt hij op een gegeven moment naar de schuifpui om die als spiegel te gebruiken. Kennelijk kan hij niet zien dat er binnen mensen zijn en dat hij op nog geen halve meter afstand tegenover iemand staat. Met dat natte en slap hangende sjekkie in zijn mond fatsoeneert hij zijn eveneens natte en slap hangende haren met een door de hitte getekend gezicht. Binnen moeten ze er ondanks hun medeleven om grinniken.

Maar de mannen slagen erin het werk die avond te af te ronden. En als de zon van het balkon is verdwenen, wordt door de toeschouwers vastgesteld dat het resultaat er erg goed uitziet. Het vaak misbruikte woord respect is hier wel zeer op zijn plaats.

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!