SCHETSEN

 Aangenaam zonnig weer. Het gonzen van de stad met af en toe een solo. Ik zit tegen de gevel op een caféterras. Schuin voor me zit een kleurig uitgedoste vrouw met een wittig hondje aan de lijn. Het ligt rustig, kijkt met geheven kopje belangstellend om zich heen.

Er verschijnt een groep kleuters onder leiding van een man op een bakfiets. Hij roept dat ze elkaar een hand moeten geven omdat ze gaan oversteken. Maar dat stuit op jeugdige besluiteloosheid en gekibbel. De kleuters kunnen het niet aan en de man op de bakfiets al evenmin.

De kleurige vrouw staat op en vraagt aan een vrouw opzij van mij of ze even op het hondje wil passen. Waarom niet aan mij? Ik pas graag op hondjes. Maar de vrouw stemt toe en krijgt de het hondje aan de riem in bewaring, waardoor de oppasbeurt definitief aan mij voorbij gaat

De kleurige vrouw rept zich naar de groep kleuters om de man op de bakfiets te helpen. Het hondje ziet zich plotseling opgescheept met een wildvreemde vrouw en raakt in paniek, weet zich als een dierlijke variant van Houdini te bevrijden uit het tuigje waaraan zijn riem is bevestigd en glipt het café binnen in de kennelijke overtuiging dat zijn bazin daarin is verdwenen. Geschrokken gaat zijn oppasster hem achterna. Even later komt ze, hem aan zijn nekvel vasthoudend, terug en probeert hem, geholpen door een serveerster, weer in het tuigje te krijgen, maar dat lukt niet.

Als de kleurige vrouw de kleuters samen met de man op de bakfiets veilig naar de overkant heeft geloodst, keert ze terug en ziet de oppasster en de serveerster worstelen met haar hondje.

‘Hij wist zich los te wringen,’ zegt de oppasster schuldig naar haar opkijkend, ‘maar gelukkig rende hij naar binnen en niet de straat op.’

Het hondje springt verheugd tegen zijn bazin op. ‘Ik heb hem nog niet zo lang,’ zegt die, ‘ik wist niet dat hij zich zo makkelijk los kon wurmen. Maar toch bedankt, mevrouw.’

De oppasster gaat ietwat beschroomd zitten en de serveerster hervat haar werkzaamheden. De kleurige vrouw doet haar hondje zonder moeite het tuigje om en neemt opnieuw met hem plaats. Waarna er niets lijkt te zijn voorgevallen.

Nieuwe reacties

07.11 | 15:53

Meesterlijk bedacht!